Selecteer een pagina

Afgelopen dagen sprak ik een aantal zeer intelligente mensen. En het is steevast hetzelfde liedje. Ze zijn heel goed in hun vak. Maar wat levert dat nu eigenlijk op, heel goed zijn in je vak? 

Laat ik maar gewoon eens brutaal eerlijk zijn en bij deze een hardnekkig misverstand de wereld uit helpen.

Goed zijn in je vak en daar ook naar betaald worden zijn, dat zijn 2 TOTAAL verschillende dingen. 

Denk je dat als je goed bent, de klanten vanzelf wel komen en vanzelf wel tegen je zeggen: ‘Weet je Linda, je bent zo goed, ik betaal je wel wat meer?’

Welkom in de realiteit. Goed zijn in je vak garandeert je helemaal NIETS. Behalve dat je goed bent in je vak. Niet dat je dat je lekker verdient. Niet dat je zelfs succesvol bent. En zelfs niet dat je de ruimte krijgt om te doen wat nodig is voor resultaat.

Goed zijn in marketing (en sales) meestal wel.

En zie daar het probleem. Want er is een berg aan blaaskaken zonder verstand van zaken, maar die wél goed zijn in marketing en sales en dan de deal gegund krijgen. En geef maar toe: superirritant.

Want laten we wel wezen: behalve dat je je klanten daadwerkelijk keihard resultaat gunt, heb jij ook niet voor niets je vakopleiding gedaan, kostbare tijd, geld en energie geïnvesteerd om echt goed te worden. Heb je met vallen en opstaan (lees fouten maken, vlieguren maken, vaak onderaan beginnen) het moeten leren. Je wilt dat dat rendeert en niet een beetje, maar gewoon flink. En nu crosst er zomaar even iemand tussendoor!

Wat zou er gebeuren als meer échte vakmensen heel goed worden in marketing en sales? Hele goede prijzen kunnen vragen? Voortaan VOL gaan staan voor hun waarde en daar niet meer in plooien. Stoppen met concessies doen. En echt de ruimte claimen die ze verdienen in de markt. Wat zouden we kunnen betekenen voor anderen? En hoeveel ruimte zou er in je eigen leven (en bedrijf en financiën) ontstaan?

In plaats van dat ze zich nu “inhouden” en niet de full package aanbieden, omdat ze bang zijn dat ze het anders niet verkopen. Maar daarmee hun klant hun prachtig resultaat onthouden. En zichzelf een fantastische omzet en de vervulling om te doen waar jij het beste in bent.

I’ve been there. En mijn les in realiteitszin in deze: beste ZZP’professional (trainer, coach, consultant): leer marketing en salesvaardigheden. Investeer daar serieus in. Zorg niet dat je het “op zich snapt”, maar dat je het MEESTER wordt. Dat kun je niet uitbesteden. Zonder deze vaardigheden, heb je weliswaar expertise, maar geen bedrijf. De vermarkting van je expertise, DAT IS je bedrijf.

Als jij dit wilt leren, kan ik je helpen. Don’t worry: ik geef een berg aan free (valuable) stuff, om te snuffelen, en alleen als je daarna vindt dat het waardevol is, ga je met me werken. Of niet, ook goed. De markt is groot zat 😉 Zo simpel is het. Wil je meer weten? Boek dan hier een gratis strategiegesprek!