Selecteer een pagina

“Ik weet het even niet meer”, zei ze. Ik ben in gesprek met Melanie, een organisatieadviseur. Begonnen vanuit passie, timmerde ze al een tijdlang aan de weg met haar bedrijf. Inmiddels was ze de enige in de regio en kreeg ze volop aanvragen. Je zou zeggen: als je de enige bent in de regio, en je doet iets specifieks en heel gewilds, dan zit je op rozen. Dat bleek niet zo te zijn.

Wat was er aan de hand? Haar uurtarief was eigenlijk aan de lage kant. Terwijl haar dienst heel arbeidsintensief was. Daarmee zat de groei van haar bedrijf vast: meer opdrachtgevers aannemen, kon niet, simpelweg vanwege het gebrek aan tijd. Maar haar uurtarief flink verhogen, om beter te verdienen – wat eigenlijk nodig was, zag ze ook niet zitten. Ze had inmiddels een behoorlijke vaste klantenkring opgebouwd, en wilde deze niet tegen de haren in strijken.

Laten we eerst eens kijken naar het werkelijke probleem van Melanie. Een van die problemen is haar verdienmodel. Oftewel: de manier waarop ze geld verdient in haar bedrijf. Je laten betalen per uur (of per opdracht/sessie op basis van een uurtarief ) is als zelfstandige bijna nooit een goed idee. Vooral omdat het heel kwetsbaar is. Je beschikbare uren zijn per definitie beperkt. En je verdient alleen je geld als JIJ rechtstreekse uren maakt voor een klant. Belangrijker nog: het zegt ook niets over het resultaat of de impact/waarde van jouw oplossing, voor de klant – wat uiteindelijk de reden is waarom een klant überhaupt jouw hulp inschakelt. Tijd en resultaat zijn twee hele verschillende dingen. Ik zal daar later in een aparte blog op terugkomen.

Een goede manier om uit deze impasse te komen, is door je dienst opnieuw te positioneren. En er echt een nieuw, ander product van te maken. Ja: ook als dienstverlener. Productiseren. Mensen kopen dan een concreet product in plaats van een of ander vaag ‘traject’. Je product heeft o.a. een concreet (en liefst meetbaar) resultaat, een methode/oplossing voor een specifiek en urgent probleem van een afgebakende doelgroep, met een aantrekkelijke naam en een prijs. Je maakt er geen vormeloos “mix & matchwerk” van, waarbij je inhoudelijke regie volledig verliest, maar kiest je eigen (beste) oplossing, gebaseerd op jouw visie, ervaring en methode. Je verkoopt dus iets wat de klant heel graag wil (een goede oplossing voor zijn urgente, kostbare probleem) en gaat leveren wat er voor nodig is om dat op te lossen.

En jouw product is daarmee dus echt een nieuwe, andere dienst dan wat je uurtje-factuurtje doet. Voordat je die aan je gehele klantenkring presenteert en meteen een nieuwe richting inslaat, is het meestal verstandig om je nieuwe product eens goed te testen. Met een paar klanten dit te gaan doen, als een soort veilige kladversie. Als het aanslaat, kun je het gaandeweg introduceren bij je andere klanten. Zo voorkom je ook dat het wordt gezien als een platte prijsverhoging, waarbij alleen de cijfers zijn veranderd, want het is feitelijk echt een ander product, met een andere waarde en ander resultaat voor een klant. Op een gegeven moment ga je compleet over, naar je nieuwe werkwijze, zonder dat de business als een pudding in elkaar zakt. Je groeit er dan zelf gaandeweg in mee. Die overgang kan overigens ook heel snel gaan.

Ik heb dit zelf vele keren gedaan, voordat ik mijn diensten GROOT neerzette. Deze methode leren, heeft veel voor mijn bedrijf betekend. Wanneer ik dan lanceerde wist ik dat het zou werken ( dat had ik ten slotte getest) en ontwikkeld samen met precies de mensen waar het voor bedoeld was! Daardoor stond ik er vol achter en kon ik zonder schroom en met trots iets neerzetten. Maar ik kon ook de resultaten van klanten vertellen: ik had bewijs dat wat ik deed, werkte. En minstens zo belangrijk: ik snapte heel goed wat nu ECHT de problemen en worstelingen van klanten waren, waardoor mijn dienst daar exact op aansloot en ik een dienst kon introduceren waar mensen ook echt op zitten te wachten. Die hen echt goed helpt. En ik kon het in een taal presenteren die aansloot bij de belevingswereld van de mensen die ik wilde helpen.

Melanie is niet de enige. Bijna dagelijks zie ik voorbeelden van zelfstandigen, trainers, coaches, creatievelingen, die eigenlijk een nieuwe richting op willen. Of in ieder geval niet meer willen doen wat ze deden. Maar ze stellen het uit. Durven er niet voor te gaan, omdat ze denken dat het een groot risico is en er brood op de plank moet komen. Of ze willen wel, maar staan er nog niet achter. Of omdat ze simpel niet weten waar ze eigenlijk moeten beginnen. Wat ze nog niet zien, is dat er gewoon technieken zijn, die je kunt leren, waardoor het veel simpeler, lichter en relaxter wordt. En soms, hebben ze ook gewoon een flinke schop onder hun kont nodig.

Sta jij nu ook op zo’n punt in je bedrijf dat je denkt: ik wil het anders, ik wil een nieuwe richting op?

Heb je een idee voor iets nieuws, misschien een nieuw programma, een nieuwe vip-dag, een nieuwe methode, een online programma, of wat dan ook? Of wil je gewoon beter gaan verdienen? Misschien ben je op zoek naar inspiratie hoe je dit dan kunt doen. Of naar verhalen van anderen, die ooit stonden waar jij nu staat en hoe zij het hebben aangepakt. 

Als jij je wilt oriënteren op wat de mogelijkheden voor jou eigenlijk zijn, en hoe je dan kunt beginnen, dan heb ik nu een toffe aanbieding voor je!  

Tijdelijk kun je hier de volledige opnamen van het 2 daagse live event Big Bold Brave Business Event downloaden, inclusief het werkboek voor slechts €47,-.
 

Hierin leer je: 

  • Hoe kunt ontdekken wat je eigenlijk “te doen” hebt hier;
  • Hoe je veel beter kunt gaan verdienen;
  • Wat er nodig is om de best betalende klanten aan te trekken;
  • Wat het kleine verschil tussen mensen die heel veel verdienen, en mensen die heel weinig verdienen;
  • Hoe je kunt groeien van een “spreekwoordelijke sloof” naar een krachtig leider van een 6-figure business
  • Inspirerende succesverhalen van vrouwen die ooit stonden op het punt waar jij nu staat.
  • Ruim 8 uur inspirerend videomateriaal plus het bijbehorende werkboek.
  • Direct na betaling online beschikbaar dus meteen aan de slag!
  • Lifetime toegang tot het verkregen materiaal.