Stop met prijsconcessies doen. Pas je klanten aan aan jouw prijs, in plaats van andersom.

 

Ik val maar meteen met de deur in huis. Heel veel zelfstandigen hebben hun hele bedrijf gericht op het pleasen van mensen die hen niet willen. Concreter: ze passen hun prijs aan, aan de klanten die hen te duur vinden. Ik pleit juist voor het omgekeerde: pas je klanten aan, aan jouw prijs. IN plaats van andersom. In dit artikel lees je waarom én hoe je er een start mee maakt.

Vooropgesteld: ik weet waar ik over praat. Er was een tijd dat ik het zelf ook deed: klanten continu tegemoet komen aan hun prijswensen. Ik wilde graag helpen. En eerlijk? Stiekem was ik bang dat als ik mijn prijs om hoog zou gooien, er niemand meer bij me zou gaan kopen.

 

Maar wat ik in de loop der tijd ontdekte was eigenlijk onthutsend.

 • Klanten die ik tegemoet kwam, waren eigenlijk – door de band genomen – helemaal niet zulke leuke klanten. Ze boekten ook niet echt fantastische resultaten. Ze leunden achterover, deden “het werk” niet en ik loste het op. 
 • Ik voelde me een sloof en totaal niet gewaardeerd. Ik verdiende veel te weinig en werkte veel te hard. Waardoor ik mijn motivatie verloor om nét dat ene stapje verder te gaan. Laat staan dat ik me professioneel nog uitgedaagd voelde.
 • Ik voelde dat ik mijn klanten ook tekort deed. Simpelweg omdat ik mijn geleverde waarde terug moest brengen naar het niveau van betaling. Ik gaf me niet helemaal. Daarmee waren ook de resultaten minder dan wat er eigenlijk mogelijk was. Wie hielp ik daar nu eigenlijk mee? 

Vergis je niet. Je continu aanpassen aan mensen die jouw waarde niet zien, dat maakt jou en je bedrijf langzaam kapot. Het is net als met een slechte relatie. Of roken. Je wéét dat het niet goed voor je is. Je voélt het. En toch probeer je het iedere keer weer opnieuw. Maar het gaat aan je knagen. En vroeg of laat krijg je “de rekening” gepresenteerd.

 

Mijn advies is onorthodox. Kap met pleasen van mensen die je waarde niet zien. Stop met je in te houden. Ga niet overtuigen. Ga niet in discussie. Richt je simpelweg op de mensen die je waarde WEL zien. Die je fantastisch vinden en graag met je willen werken. Die mensen zijn er namelijk ook! En die hebben ook jouw hulp nodig. En: ze zijn bereid om er heel goed voor te betalen.

 

Een van de belangrijkste inzichten die ik opdeed…
Simpelweg je klanten (of markt) veranderen, kan de waarde van je diensten DRASTISCH laten toenemen.

In praktisch iedere markt is er 10-20% dat gewoon high end wil. Zoals je economy kunt vliegen, is er ook een deel dat graag betaalt voor business class. Richt je dus op mensen die je waarde WEL zien. En die het snel kunnen verzilveren. Voor wie jouw expertise het meeste en snelste oplevert. Mensen die WEL grote resultaten halen met jouw expertise. Dankzij deze goede resultaten is het daarmee ook mogelijk om uitstekend betaald te worden. Want uiteindelijk is dat waar we voor betaald worden: resultaat.

Zelf nam ik ook deze stap. Ik heb het roer omgegooid en een krachtige beslissing gemaakt. Ik besloot om high end te gaan ondernemen. Ik koos voor het beste voor mijn klanten, de beste waarde die ik kan geven, en het beste voor mijzelf. 


Kiezen voor High End Ondernemen, was een van mijn beste beslissingen ooit.
Dit veranderde er…

 • Ik ging werken met mensen die mijn expertise waardeerden en er goed voor wilden betalen.
 • Het waren leuke, enthousiaste en ambitieuze mensen die net als ikzelf bewust investeren in plaats van maar wat te “proberen”.
 • Ze lieten zich uitdagen, deden “het werk” en gooiden niet bij het minste of geringste meteen de handdoek in de ring. 
 • Ik kon snel heel goed verdienen, terwijl ik minder hard werkte.
 • Ik kon een simpel bedrijf hebben, zonder allerlei ingewikkelde constructies.
 • Ik werd professioneel weer uitgedaagd omdat we samen vol gingen voor een ambitieus doel. 
 • Ik kon werken volgens mijn professionele visie en onder mijn voorwaarden.
 • Ik hoefde mijn aanbod niet meer “klein” te houden vanwege de lage prijs. In tegendeel: ik ging juist mijn maximale waarde aanbieden aan de meest ambitieuze klanten, waardoor we samen veel betere resultaten haalden. 


Wil jij ook high end gaan ondernemen? Denk dan hier over na:

 

 • Waar (en bij wie!) levert jouw tijdsinvestering het meest op?
 • Wie kan er snel uit de voeten met jouw ideeën en haalt snel goede resultaten met jouw hulp?
 • Voor wie is het resultaat dat jij biedt, het meest belangrijk?
 • Wie is er al een heel eind op weg naar het resultaat waar jij je op richt? Kortom, wie heeft nog dat laatste zetje nodig om groot resultaat te halen?
 • Voor wie is het probleem dat jij oplost, het meest kostbaar?
 • Wie is er bereid en in staat om zonder veel gedoe flink te investeren in jouw oplossing? Simpelweg omdat het probleem meer kost dan jouw oplossing?
 • Kun je het resultaat dat je nu biedt drastisch vergroten en/of versnellen, simpelweg door je methode toe te passen op een ander type klant?

Nieuwsgierig? Boek dan hier een gratis strategiegesprek!