Selecteer een pagina

Je heb een goed aanbod neergelegd, tegen een redelijke prijs. En toch hoor je dan: “ Ik heb besloten om met concurrent X samen te werken.” Bijna iedere zelfstandige trainer, coach, adviseur, therapeut of creatieve ondernemer maakt het mee. 

Misschien denk je dan: “Huh? Ik heb toch een goede deal voorgesteld. Voor een prijs die toch niet het probleem kan zijn?” Inderdaad. De prijs is ook helemaal niet het probleem. Waar het dan wel aan ligt? Dat lees je in dit artikel.

5 redenen waarom een klant voor een duurdere concurrent kiest

In mijn visie zijn er globaal 5 redenen waarom een klant voor een duurdere concurrent kiest.

1. Je klant krijgt elders meer waarde, meer uitdaging, meer resultaat.

2. Hij heeft meer vertrouwen in de ander

3. De concurrentie is de absolute #1, meer expert status, meer eigen onderscheidende signatuur

4. Meer likeability, meer relatie

5. Het is simpelweg niet “jouw klant”

 

1. Meer waarde, meer uitdaging, meer resultaat

Je wordt betaald voor de waarde die je levert. En hoe meer waarde je levert, hoe hoger de prijs kan zijn. Misschien denk je nu: maar ik LEVER ook hele waardevolle diensten. En ik geloof je meteen. ( Alleen al om het feit dat je nu dit artikel zit te lezen, terwijl je ook allerlei anderen dingen zou kunnen doen, betekent dat je wil leren.) Maar gelooft je klant het ook?

Klanten die bereid zijn een goede prijs betalen, willen over het algemeen uitgedaagd worden. Dat vraagt om een dito aanbod. Een grote sprong, een uitdagend resultaat, een grote transformatie. Iets waardoor ze zien dat er iets groots mogelijk is voor hen. Dit perspectief is wat ze kopen bij jou. Dat moet superaantrekkelijk zijn en een urgent probleem van ze oplossen.

2. Meer vertrouwen

Investeren draait allemaal om vertrouwen. Mensen zijn altijd bang, dat als ze iets kopen, dat ze wat gaan verliezen. Aan geld, tijd, status, etc. Ja, klanten zijn net mensen 😉Dus behalve dat je redenen moet geven om JA te zeggen, zul je ook de redenen waarom ze mogelijk NEE zeggen, weg moeten nemen. Vertrouwen is het antwoord. Hoe bouw je dat op? Wel, net als in het Echte Leven, bouw je een relatie op door onvoorwaardelijk te geven, aandacht te hebben voor de ander, gezamenlijke dingen mee te maken, door kennis met je te laten maken. Hun eigen eigen ervaring zal hen overtuigen. En door bewijs te leveren, dat wat je doet, ook daadwerkelijk de resultaten brengt waar zij naar op zoek zijn. Don’t tell. DO fucking good.

3. Een onderscheidende signatuur met #1 expert status 

Er is een deel van de markt dat heel bewust kiest voor de echte #1 experts. Die een eigen onderscheidende signatuur hebben. Een klant van mij, Tim, is neuromusculair therapeut, en behandelt klanten die chronische pijnklachten hebben. Dit is een markt die barst van de concurrentie.

Zijn aanbod, dat hij in één keer verkoopt, is SIGNIFICANT hoger geprijsd dan het aanbod van de concurrentie. Vaak zelfs meer dan “een nulletje hoger” dan de concurrent. Zijn therapie wordt niet of slechts voor een heel klein deel vergoed door zorgverzekeraars. Toch zit zijn praktijk propvol en hij krijgt dagelijks meer aanvragen dan hij kan aannemen. Hoe dit kan? Hij heeft een uniek en onvergelijkbaar aanbod, waarmee hij de #1 expert in zijn markt is. Met dit aanbod helpt hij zijn klanten in 1 dag af van jarenlange chronische pijnklachten af (zie punt 1, groots resultaat) en deze belofte kan hij aantonen met vele positieve patiëntervaringen (zie punt 2, bewijs).

4. Relatie

Klanten doen niet alleen zaken met mensen die ze kennen en vertrouwen. Er moet ook een band zijn, ze moeten “iets” met je hebben. Iemand die eerder iets bij je heeft gekocht, is veel sneller geneigd een herhaalaankoop te doen.

Hoe bouw je zo’n band op als je die nog niet hebt? Begin met geven! Consequent. En nee, niet zeuren: je hebt ALTIJD iets te geven. Bijvoorbeeld waardevolle ideeën, een inspirerende visie, een goed verhaal. Wat het ook is, laat mensen “proeven” hoe het is om met je te werken. En zorg dat die voorproef verdomde lekker is. Want dat smaakt naar meer.

5. Niet iedereen is jouw klant 

Realiseer je dat niet iedereen je klant is. Wees blij! Dat moet je namelijk ook helemaal niet willen. Wat je vooral moet willen, is EXACT die klanten aantrekken die jij het allerbeste kunt helpen, die grote resultaten kunnen halen, die bereid zijn om goed voor jouw waardevolle diensten te betalen en waar jullie beiden blij worden van de samenwerking.

Ben je benieuwd hoe jij precies die klanten gaat aantrekken die met liefde bereid zijn om jouw hogere prijs te betalen? Die niet steeds zeggen “ik vind het te duur”? En waar het gewoon heerlijk mee werken is?

Ik vertel je graag persoonlijk wat meer over de high end manier van ondernemen: waarbij je kiest voor de leukste klanten, die graag goed betalen, kunt werken onder jouw voorwaarden en waarbij jij je beste waar kunt leveren zodat je beiden met vervulling in de samenwerking staat. Klinkt goed, n’est-ce pas? Ik vertel je er graag persoonlijk meer over.

Boek hier een gratis coachingscall (online, 1:1)