Een tijdje geleden was ik bij de 2 Comma Club X Awards in Florida. Op het podium stond een stel ondernemers  dat hun award in ontvangst nam. Voor hun omzet van +10 miljoen dollar via Clickfunnels.

Ze verkochten “High ticket” programma’s van $17.000 of $35.000. Pin me er niet op vast hoe veel het was. Het exacte bedrag doet er eigenlijk ook niet echt toe.
Later hoorde ik iemand zeggen over het stel “…but they sell to broke people”. De klanten kochten zonder dat ze geld hadden programma’s van tienduizenden dollars.

In Amerika is het wat dat betreft vrij uitgesproken. “If you want to take the island, burn your f#cking boats”. De klanten kochten zonder dat ze geld hadden programma’s van tienduizenden dollars.

De redenatie erbij: “They MUST succeed. Failure’s not an option, cause then they will go bankrupt. So how likely are they to do ANYTHING; to commit to their success?”

En toen dacht ik. Hmm.
Ik voelde een grens bij mezelf. Zou ik dat doen? Ik vroeg het mezelf af.

Enerzijds ben ik zelf ook vrij uitgesproken in dat ik vind dat een hoge prijs commitment en urgentie afdwingt. Welke noodzakelijk zijn voor het resultaat dat we faciliteren, en vaak een complex transformatieproces behelst. Dat is geen vrijblijvend gebeuren. Je HEBT er ook gewoon belang bij dat een klant commitment heeft, omdat het resultaat OOK van hem afhangt. Het is een samenwerking. 

Daarbij komt dat ik vind dat we ons eigen ongemak, de twijfels over onszelf en onze producten, nogal snel op klanten projecteren onder het mom van “wat doe ik die arme klant aan, hij kan het niet betalen”. Een van de weinige redenen waarom je vast zou houden aan zo’n gedachte is als je denkt dat mensen hun investering niet kunnen terugverdienen.

Immers: als je mensen in die situatie een groot resultaat belooft en een hoge prijs vraagt moet je wel verdomd goed in jezelf geloven en achter je diensten staan. Wat bij velen ontbreekt. En de echte reden is dat velen geen goede prijs vragen.

Maar er is ook een andere kant. Hoge prijzen vragen, vraagt ook om verantwoordelijkheid. Leiderschap. Grenzen stellen. Een verdomd goed product hebben. In staat zijn de waarde te leveren die je belooft. Geloven in je klant en in jezelf. Kritisch zijn met wie je wel en vooral met wie je niet werkt. Van jou als aanbieder. Soms wordt daar wel makkelijk overheen gestapt hier.

Want ik weet óók dat er mensen zijn die geen of niet snel resultaten halen. Niemand is er bij gebaat dat die een “high ticket aanbod” kopen. Dat is een verliessituatie voor beide partijen. Zij een teleurstelling over het resultaat, ik een klant die teleurgesteld reageert als mensen vragen “wat heeft het programma bij Anne je gebracht?”

Voorwaarde en morele verantwoordelijkheid om high end te kunnen ondernemen en een hele goede prijs vragen is voor mij ook: kiezen voor die mensen die jouw waarde snel kunnen verzilveren. Die fantastische resultaten halen met jouw hulp. Goed voor de klant, en goed voor jou want niet alleen geeft het resultaat veel vervulling. Goede resultaten geven ook veel “marketable content”.

Maar het is aan ons om daarbij selectief te zijn “aan de deur”. En mijn stelling is: zelfstandigen zouden veel selectiever moeten worden met wie ze wel en vooral NIET willen werken. 

Iedere professional staat voor een resultaat. Dat hoort bij het professsional zijn. En van een dokter vinden we het heel gewoon, dat als die constateert dat jij je been hebt gebroken, je naar de gipskamer wordt gestuurd. En niet dat hij jou gaat spalken en ingipsen. Zal ik maar zeggen. Kortom: of het passend is. Maar in veel zelfstandigenland werkt het kennelijk anders. Daar zijn er veel, die uit angst voor schaarste denk ik, alles maar aannemen. Ook klanten die je eigenlijk helemaal niet zo goed kan helpen. Want de kachel moet ook roken.

En ik denk dan van: he maar wacht eens even. Hoe zou het voor je klant zijn, dat die geholpen wordt door iemand die jou eigenlijk helemaal niet zo goed kan helpen. Maar omdat zijn kachel moet roken, jou maar gaat helpen. Slechte deal toch? 

Een echte professional screent bij de deur heel goed. Natuurlijk, iedereen maakt wel eens een fout. Maar het gaat om een overtuigingen en onderliggende gedachten wanneer je iemand aanneemt. 

Als high end ondernemer, en daar STA ik echt voor, moet een klant zich ook aan JOU verkopen. Net zoals je ook niet met iedereen man (of vrouw) een date hebt. Je gaat vaak een heel intensieve relatie met elkaar aan.

En ik denk dat er VEEL ondernemers zijn waarbij hun hele bedrijf is gebaseerd op angst. Op hopen. In plaats van achter jezelf en je waarde staan.
Maar je bent verdorie geen deurmat. Je bent geen sloof. Je bent niet iemand die zonder meer braaf doet wat de klant van je vraagt, ook al levert dat geen resultaat. 

Nee je staat ergens voor. Je bent een professional. Je hebt een VAK. Je hebt vaardigheden. Skills. Talenten. Je hebt een VISIE. Daar moet je ook voor opkomen.

En kijken wanneer past het wel, wanneer niet. Dat gaat ook over ethiek en professionele integriteit. Staan voor je woord. 

Selecteren: bij wie kan ik de beste resultaten halen. Wie weet mijn waarde en expertise het meest op waarde te schatten. Wie gaat ook daadwerkelijk DOEN, implementeren, wat ik straks in de samenwerking vraag? Respecteert iemand jouw grenzen nog voor de deal is gesloten? Zo nee. Durf dan voor jezelf en je vak te staan en de deal af te ketsen. Het is ook op JOUW voorwaarden. Durf te voelen dat de klant jou harder nodig heeft dan jij hem. Werk met de mensen die de resultaten die jij belooft, ook daadwerkelijk kunnen halen. En durf nee te zeggen. Je JA wordt des te meer waard. 

Wil je meer weten? Boek dan hier een gratis strategiegesprek!